tisdag 17 oktober 2023

Om gängkriminaliteten

Centerpartiet har välkomnat flera islamister i partiet och bär skuld till den negativa utvecklingen.

Minns paret Aldebe!
Minns Mikail Yüksel!
Minns Mahmoud Addas!

När centerledningen nu tydliggör sin hemvist i den politiska vänstern stänger de dörrar som bara kan öppnas igen om partiledaren och partisekreteraren får respass men det räcker inte.

Dessutom måste Centerpartiet låta de glömda idealen få en central plats i det politiska utbudet.


Sedan stureplansmupprna fick inflytande över Centerpartiet har det vridits åt vänster mot flumhet och dumhet!

Det är dock bra att de sakta vaknar upp som här, men...


”Stora risker med flera rättspolitiska förslag”

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och rättspolitiska talesperson Ulrika Liljeberg kritiserar bland annat förslag på visitationszoner.

Kriminaliteten gör att det krävs hårdare tag med fler verktyg. Men vi måste samtidigt fortsätta att värna den personliga integriteten. Det finns därför åtgärder som vi säger nej till, skriver Muharrem Demirok och Ulrika Liljeberg.

Sverige befinner sig i ett kritiskt läge. Gängens dödliga sprängningar och skjutningar är effekter av att samhället misslyckats att stoppa den grova organiserade brottsligheten. Nu måste vi med kraft slå tillbaka och satsa på första linjens försvar, på både repressiva och förebyggande åtgärder. Men samtidigt måste vi värna det öppna frihetliga samhälle som Sverige varit, och åter kan och ska bli.

Centerpartiet har stått bakom all lagstiftning inom det rättspolitiska området som beslutats av riksdagen och som trätt ikraft under året. Skärpta straff för brott i kriminella nätverk. Att polis och åklagare fått större tillgång till hemliga tvångsmedel såsom avlyssning och annan övervakning. Att tullen fått utökade befogenheter att stoppa både personer och gods. Att brott som begåtts av barn under 15 år utreds oftare så brottsoffer får upprättelse och den unge rätt stöd. Att kommuner getts ett tydligare brottsförebyggande ansvar.

Vi ser positivt på de stora resursförstärkningar som främst polisen fått de senaste åren. Vi står helt bakom att brottsoffret måste få en mer central roll i rättsprocesserna och att vissa straff behöver skärpas för att återspegla allmänhetens rättsuppfattning. Vi är även för ungdomsfängelser för unga mellan 15–17 år som begått grova brott.

Även de aviserade satsningarna på fler övervakningskameror och avläsning av registreringsskyltar på fordon välkomnar vi. Just möjligheten att snabbt få fram bra teknisk och digital bevisning är mycket viktigt för att säkerställa robusta utredningar. Vi är också för ett ökat förverkande av brottsvinster och ett starkt fokus på att täppa till de luckor i välfärden där systemen tillåter att skattepengar hamnar i kriminellas fickor. Vi ser dessutom positivt på att utreda hur försvaret, under polisens befäl, men även andra myndigheter kan vara med i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Givet den situation vi står mitt i, med ett blodigt gängkrig där oskyldiga drabbas, är detta helt nödvändiga åtgärder. Det krävs hårdare tag med fler verktyg och större resurser till rättsväsendet, men vi måste samtidigt fortsätta värna den personliga integriteten. Det finns därför åtgärder som vi säger nej till, och som vi är oroliga att politiken ser allt för lätt på.

Centerpartiet kommer fortsatt att säga nej till anonyma vittnen. Bevisvärdet av anonyma vittnen är lågt då det blir svårt att bedöma vittnets trovärdighet och tillförlighet. Även om det enbart kommer att användas vid grova brott, så kommer sannolikt betydligt fler vittnen att kräva anonymitet, men som då inte kommer få det eftersom detta ändå bara skulle kunna ske i undantagsfall. Att i rådande situation införa anonyma vittnen skulle alltså med stor sannolikhet få negativa effekter på åklagarnas möjligheter att få vittnen att berätta. Vi ser istället att man ökar möjligheterna till teknisk och digital bevisning samt ökar skyddet till den som vittnar, genom satsningar på ett kraftigt förstärkt vittnesskyddsprogram.

Centerpartiet kommer inte heller medverka till massövervakning, som ansiktsigenkänning i realtid och övervakning av krypterad digital kommunikation genom Chat control. Teknik där staten i realtid på allmänna platser kan använda ansiktsigenkänning eller övervaka chattkonversationer är inte rätt väg att gå. Det öppnar helt enkelt upp för ett godtyckligt övervakande som vi inte anser hör hemma i en rättsstat, utan som vi snarare känner igen från Orwellska dystopier eller auktoritära regimer som Kina.



Centerpartiet är också kritiskt inställda till visitationszoner, där vem som helst på en allmän plats kan kontrolleras utan misstanke. Det viktigaste vi måste göra nu är istället att upprätta ett starkare förtroende för polisen och samhället, kontraktet mellan medborgare och stat. Visitationszoner riskerar att få helt motsatt effekt, när det i praktiken innebär att man pekar ut boende i hela bostadsområden som potentiella kriminella.

Det sägs ofta att om man har ”rent mjöl i påsen”, att man inte har gjort något brottsligt, så har man inget att oroa sig för och då är det inget problem att utan misstanke visiteras eller massövervakas. Men utgångspunkten i en liberal demokrati är att ditt privatliv är ditt eget och inget som staten har att göra med – förrän det finns en misstanke om att du begått ett brott. Det här är en princip vi måste värna. Det anstår ett modernt rättsväsende att kunna konkretisera någon slags misstanke för att få kunna använda statens ingripande tvångsmedel.

Här och nu har svenska folket en enda uppmaning till politiken – lös uppgiften och stoppa gängkriget. Vår högsta prioritet måste vara att få slut på skjutningarna och sprängningarna.

Men lagstiftningen måste hålla rättsstatens garantier och skydda den personliga integriteten. Vi vill därför lyfta ett varningens finger för att politiken nu håller på att skapa en ”rent-mjöl-i-påsen”-doktrin inom svensk rättspolitik. Centerpartiet är för hårdare tag, men inte till vilket pris som helst.


Muharrem Demirok
partiledare Centerpartiet

Ulrika Liljeberg
rättspolitisk talesperson



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Centerpartiets sänke

Centerpartiets sänke Hur ska det gå för Centerpartiet? Och vilka är det som man tänker sig ska rösta på C? I helgen hade partiet sina kommun...